Dette spørgsmål modtog vi fra Mette i Ringsted, der gerne vil vide, hvor hun kan få råd og hjælp om alkoholmisbrug. De fleste ved at alkohol kan give store fysiske og psykiske skader ved større mængder. Alkohol er et vanedannende nydelsesmiddel og derfor kan det ske for alle, at man på et tidspunkt i livet får en alkoholafhængighed der langsomt udvikler sig til et alkoholmisbrug. Dette har desværre resulteret i at der idag på landsplan er væsentlig flere kvinder og mænd som har brug for hurtig og effektiv alkoholafvænning, da det ellers kan få store konsekvenser for ikke kun personen der drikker, men også de mange pårørende til personen. På trods af flere store kampagner der forsøger at bremse alkoholisme, er der altså stadig rigtig mange som ikke har kontrol over deres forbrug og som udvikler store sociale, psykiske og fysiske problemer. Det er derfor også vigtigt at vi hjælper personer med afhængighed til alkohol videre i form af alkoholbehandling.

Alkoholmisbrug giver både fysiske og psykiske skader

Ofte skal der ikke meget til, før en person kan udvikle et alkoholmisbrug. De der går i flere år uden at få hjælp og alkoholbehandling, er typisk dem der er hårdest ramt. Fysiske skader kan bl.a. inkludere skader på leveren, bugspytkirtlel og tarm. Nogle har også svært ved at behandle alkoholen i deres krop hvilket øger risikoen for mælkesyre forgiftning. Af psykiske skader kan der være tale om depression, ensomhed, humørsvingninger og lignende sindstilstande. Dette kan meget nemt ramme resten af familien, som kan have svært ved at hjælpe selvom de gerne vil. Jo før man får en misbruger i behandling, jo hurtigere kan man sætte en stopper for drikkeriet og begrænse yderligere skader. For andre er skaderne allerede store og her kan det blive nødvendigt med et langt behandlingforløb, for at udbedre skaderne og samtidig sikre, at personen kommer tilbage til et bedre og alkoholfrit liv.

Professionel alkoholbehandling er ofte nødvendigt

Er man pårørende til en der har brug for hurtig alkoholafvænning, er det bedste man kan gøre at tage kontakt til en godkendt alkoholbehandler, der kan hjælpe personen videre med den rette rådgivning og/eller forløb. Idag er der mange forskellige former for alkoholbehandlinger af både korte og længere forløb. Hvilket forløb der er det rigtige afhænger bl.a. af, hvor lang tid misbruget har stået på og hvor store skader der har medført på personen. Dette finder man først ud af når diagnosen bliver stillet. Af korte behandlingsforløb findes der f.eks. 6-dages modellen som giver patienten mulighed for at genoptage hverdagen allerede efter én uge. Det giver bl.a. personen mulighed for hurtigt at komme tilbage til familie, arbejde og et mere normalt liv.

En uges intensiv behandling bliver altid fulgt op af et individuelt tilpasset forløb, der skal sikre at personen ikke falder tilbage i de gamle vaner. Der kan ligeledes være opfølgende møder med behandleren, for at sikre at alting går som planlagt. Derudover findes der medicin så som Antabus der hjælper med i behandlingen og afholdelse fra alkohol.