Dette spørgsmål fik vi fra Lene Iversen fra Nykøbing, der søger råd og vejledning til rengøring af sin facade. Det vil vi selvfølgelig meget gerne besvare. Rigtig mange danskere vælger hvert eneste år at få lavet en facaderens, fordi boligens facader er blevet beskidt henover vinteren. Facaderens kan være en bøvlet affære, da det er svært at komme til, hvis du har en meget høj facade. Men det kan lade sig gøre at gøre det selv, hvis du tager dig de rigtige forholdsregler. Derudover har du også muligheden for at få professionel hjælp til foretagenet, hvis du ikke selv orker, at give dig i kast med den store omgang.

Her følger en række tips til udførelsen af facaderens

Hvis du har mod på at gøre det selv, så er der en række forholdsregler, som du skal have i mente, før du giver dig i kast med arbejdet. Dette er kun råd og vi anbefaler derfor, at du altid konsulterer med en professionel, før du vælger at gøre det selv.

  • Det er vigtigt, at man ikke gør facaderne rent, når det regner. Det er generent langt sværere at rense murene, når det regner, fordi skidtet ikke giver slip på samme måde. Derfor er det vigtigt at vente til det er tørt, og i bedste tilfælde til når solen for alvor har fat. Dette vil gøre processen langt nemmere at håndtere og ikke mindst hurtigere.
  • Der er forskellige redskaber, du kan gøre brug af, når du skal udføre en facaderensning. Kost, børste og haveslangen ude fra skuret er alle glimrende til arbejdet. Hvis du først skal ud og investere i redskaber, kan det blive en dyrere fornøjelse. I dette tilfælde anbefaler dig at undersøge priser på markedet, der typisk ligger i omegnen af 700-900 kr. for 200m2 for en facaderens – tal indhentet fra www.algeteknik.dk/algebehandling-af-facade i 2016. Bemærk at der nogle steder kommer ekstra gebyrer på i form af kørsel og andre tillæg. Husk derfor at læse det med småt!
  • Vælg den rigtige facaderens. Og vær i øvrigt sikker på, at du vælger et middel, der er godkendt af Miljøstyrelsen til formålet. Det kan være strafbart at gøre brug af ulovlige midler. Husk også på, at din hud ikke må komme i kontakt med det anvendte middel.
  • Det kommer meget an på materialet, som facaden er lavet af, når du skal finde det rigtige middel. Spørg en ekspert, hvis du er i tvivl om, hvilket middel du skal vælge i kampen mod algerne.

Vi håber ikke at ovenstående har skræmt dig væk fra at gøre det selv. Husk altid at rådføre dig med eksperter, hvis du er i tvivl. Det kan være dyrt at begå fejl, når det handler om dit hus. Lene og andre i samme situation, kan selvfølgelig også helt undgå risikoen ved at hyre en fagmand til opgaven.